Ти имаш право да бъдеш уморена!

Ти имаш право да бъдеш уморена!
Знаете стария виц, според който към мама се задавали 100 въпроса на ден, а към татко само един - “Къде е мама?” Мама е всичко и навсякъде, за всичко и за всеки ден. Татко е за смях и разкош. Така е било и така ще бъде. Обикновено мама гушка и лекува с целувки, а тати възпитава и обвинява мама, че не е достатъчно строга с децата.
Понякога ни се иска да затворим всички разбиращи от детско възпитание с 2 деца в продължение на 48 часа в една стая. Уверени сме, че когато излязат оттам... впрочем, уверени можем да бъдем само, че оттам ще излязат децата. Разбиращите от детско възпитание в най-добрия случай ще изпълзят с тежки кръвоизливи в очите и завинаги разнебитена психика.
Наближават светлите Коледни празници. Празници, в които нашите малки съкровища ще бъдат у дома ежедневно. За дълго Интернет изобилства от невероятно красиви кадри на щастливи семейства, в които децата, накачулени с коледни шапчици и изглеждащи като коледни ангелчета, щастливо висят по своите отпочинали, бодри и красиви родители.
Според едно изследване, широко споделяно от български и чуждестранни медии, 4-годишните момиченца задават средно по близо 400 въпроса на ден. Задават ги, разбира се, предимно на мама. Мама, която е длъжна да си гледа децата, да поддържа дома чист, да готви здравословно и вкусно ядене за децата и за съпруга си (отделно в продължение на няколко години!), да работи, защото семейният бюджет го изисква; да възпитава децата си, да посреща и изпраща гости, роднини и близки, да решава проблеми от всякакъв характер - като се започне от напусналата чистачка във входа и се приключи с бутиков проект за училище, за който наследникът се е сетил в 10 вечерта преди предаването му - и - както виждаме от картинките! - трябва да изглежда красива, весела, отпочинала и главно - щастлива.
Искахме да онагледим тази статия. Написахме в една търсачка kids mom headache. В резултат получихме купчини картинки на майка с 1 до 4 деца, гушнала ги щастливо и задължително усмихната. Понякога - със затворени от щастие очи.
Дали това е типичната картинка на “деца, мама, главоболие?” Всъщност - дадохме си сметка, че е точно това - поне в очите на обществото. Мама няма право на главоболие. Мама няма право да бъде ядосана. Мама няма право да бъде уморена. Мама няма право да бъде нищо друго, освен невероятно красива и усмихната - от ухо до ухо, в идеалния случай - постоянно прегръщаща своите най-скъпи същества на света.
Ние не мислим така. Ние не вярваме, че майката няма право да бъде уморена. Несресана. Недоспала. Облечена и през деня с блузата, с която е заспала до леглото на болното си дете - настрана и “на крак”, без да усети как се е унесла. Ние вярваме, че мама има право не винаги да бъде идеална, гримирана и задължително щастлива. Ние вярваме, че мама има право да плаче от умора и безсилие, защото денонощието има само 24 часа, а те никога, никога не стигат!
Ние вярваме, че ти имаш право да не бъдеш перфектна. Дори - да бъдеш неперфектна всяка една секунда от живота си. Защото ти правиш най-важното - отглеждаш живот. Без да броим тати, кучето и свекървата.
Не бъди перфектна. Погрижи се за себе си! “Красив Ум” е създадена от майки, които не са перфектни. За сметка на това се опитваме да даваме на децата здравословни игри и играчки, които да направят вечерта малко по-малко уморителна. Малко по-малко изнервена. Малко по-сплотяваща. И малко по-...кратка, защото приятно прекараното време минава неусетно.
Не се старай да бъдеш перфектна. Ти имаш право да бъдеш уморена - защото коледните празници чукат на вратата и всички знаем от кого ще се очаква децата да бъдат чисти и красиви, възпитани и добри, къщата да свети до блясък, в тавата весело да цвърчи баница, на печката да се готвят кулинарни шедьоври, а таткото (бабата, дядото, зълвата, снахата, съседката отгоре) да бъдат доволни и в добро настроение.
Погрижи се първо за себе си! Нека първо ти блестиш! Децата ще бъдат щастливи и без дрешките им да бъдат изгладени с ръб. Продават и готови коледни бисквити - и не са скъпи. Светът няма да свърши, ако точно днес пропуснеш да пуснеш прахосмукачка. Позволи си да си признаеш, че си уморена и че ти, както всички останали, имаш право на почивка. Погрижи се ти да блестиш по празниците и внимавай дечицата да бъдат здрави!
Всичко останало са просто подробности.

Моля, запознайте се с настоящите Общи правила на промоцията, преди да пристъпите към участие в нея! Копие от Общите правила ще откриете и в търговските обекти - партньори по Промоцията, за времето на нейното протичане, както и във Facebook страницата на Красив Ум!

прочети още

Застивам в уюта на офиса, захапала молива, припомням си всички нещастни истории в името на децата, които съм чула само в рамките на последния месец, и не мога да не се запитам - “Наистина ли всичко, което правим, е за децата ни?”

прочети още

Обичайте децата си! Обичайте ги заради това, което са ТЕ, а не заради това, което сте ВИЕ благодарение на тях. Не им купувайте най-хубавите дрешки. Не им взимайте най-новите интерактивни игри. Дори ви разрешавам да не ги водите пет пъти месечно на езда! По-добре ежедневно им подарявайте ВЪЗМОЖНОСТТА ДА БЪДАТ ДЕЦА.

прочети още